top of page

Kattens munhygien

Dålig munhälsa

Katter lider ofta i onödan av dålig munhälsa. Att tandsten, plack och dålig andedräkt är ett vanligt problem bland hundar är väl känt, men att det är ett ännu större problem för katter är mindre känt.

I en studie av American Veterinary Dental Society rapporterade man att 80% av alla hundar och 70% av alla katter redan vid 3 års ålder börjar uppvisa symptom på problem med tandhälsan. 70 % av dessa katter har påbörjad tandlossning redan vid två års ålder. En undersökning visar också att bland katter över 7 år hade så gott som alla någon form av problem med tänderna. Problemen kan vara ärftliga men oftast beror det på vilket foder din katt äter. Prata gärna med oss i butiken så vi kan hjälpa dig att välja rätt för just din katts behov

Vikten av att borsta tänderna

Tänder

Den huvudsakliga orsaken till tandköttssjukdomar är ansamlingen av plack, vilket innehåller en stor mängd bakterier. Inom 24 timmar börjar plack omvandlas till tandsten. Plack orsakar även tandköttsinflammation (gingivit) - det är det första stadiet av tandlossning. I allvarliga fall kan också bakterier spridas och påverka vitala organ i kroppen.

Vi rekommenderar därför att du borstar tänderna på din katt dagligen. Detta är det absolut bästa sättet att rensa bort matrester från tänderna och på så vis hålla bakterienivån nere.
En storleksanpassad tandborste är viktigt så att du kommer åt överallt och en tandkräm eller tandgelé för djur ska användas vid borstningen för bästa resultat.
Gör regelbundna mun & tandkontroller hos din veterinär för att upptäcka problem i god tid.
Vi vill även rekommendera dig att börja använda förebyggande produkter både före och efter munsanering hos veterinär.

Hos oss finns följande varor som komplement till den dagliga tandborstningen. Dessa produkter är också att föredra om din katt helt enkelt inte ställer upp på den dagliga borstningen.

Färskfoder eller blötfoder?

Foder

Ett biologiskt anpassat helfoder. Fördelarna med att inte äta torrtfoder är många men i munhygiensynpunkt hjälper den höga vätskehalten i fodret katten att skölja ner maten utan att den fastnar på tänderna. Innehållet i fodret bör vara av naturligt ursprung och innehålla låg halt eller inga kolhydrater, Konserveringsmedel eller socker som kan orsaka tandproblem.
 

Tveka inte att kontakta oss om ni har frågor eller funderingar. Vi kommer göra vårt bästa för att hjälpa er till bra lösningar för er katts munhygien!

Ladda ner hela dokumentet med värdefull information om kattens munhälsa?

Klicka på PDF ikonen nedan.

bottom of page